Massage Terapi

Vad händer i kroppen under och efter kroppsterapier och varför är det bra?

Under och/eller efter en behandling kan man bli trött, avslappnad, törstig, frusen, kissnödig eller pigg och välmående, få yrsel/illamående eller ”träningsvärk” . Vissa punkter på kroppen kan göra mer ont pga cirkulations eller energiflödes blockering. Ibland kan det kännas värre innan det blir bättre, det kan hålla i sig några dagar. När aktuella ”problem” behandlas så kan de släppa fram ”gamla” för läkning. Det finns inget facit för hur kroppen reagerar, det är högst individuellt!

Det är viktigt att lyssna på kroppens alla delar, som fungerar som en helhet. Kroppsterapier påverkar hela dig även om man bara känner symtom på ett ställe. Det är många faktorer som är inblandade och när ”det gör ont ” så är det kroppens sätt att säga ifrån. 

Meditera för inre harmoni och balans, jag delar gärna med mig så du kan hitta rätt sätt för dig!

Unna dig egen tid,  tillåt dig att njuta av livet här och nu med ny insikt! 

Kroppsterapier påverkar hela kroppen och dess funktioner, muskelflexibilitet och styrka, kroppshållningen, ledernas rörelseförmåga och koordination, samspelet mellan nervsystemet och alla dina sinnen, bindväven, blod och lymf - kärl, hormonutsöndring, andning, immunförsvaret,  sömn!

Vilket betyder att när musklerna slappnar av så ökar musklernas näringsupptag och det ökar blod och lymf cirkulationen som i sin tur påverkar immunförsvaret. Smärtsamma, tunga rörelser/stelhet och muskelspänningar/knutar minskar, tex spänningshuvudvärk och molande värk eller trötthetskänslan.

Muskler och bindväv mjuknar runt de inre organen så deras funktion förbättras. Andningen blir djupare och mer regelbunden. Hormonutsöndringen ökar, oxytocin (”lugn och ro” hormonet) och endorfiner (som ger en känsla av smärtlindring och välbefinnande, t ex viljan att äta, sova och dricka osv). Frisättningen av stresshormoner minskar, vilket i sin tur påverkar sömn och koncentration. Sänker blodtrycket och är ”reflexmässigt lugnande” för nervsystemet.

Vi går, står och sitter varje dag, samma rörelser eller samma kroppsställning under långa stunder gör musklerna ”stela” och trötta. När du stretchar så mjukas muskeln upp och får nya energier och så påverkas resten av kroppens flöde och organ positivt.